Ik heb vijftien jaar voor de Nederlandse tv gewerkt, als cameraman en editor. Hierdoor heb ik een groot netwerk. Met enkele telefoontjes regel ik professionele mensen voor een productie. Maar met alleen goede mensen bereik ik nog niet het juiste resultaat. De basis van een goede video begint bij de voorbereiding. Heb jij een concreet plan voor je volgende video?
Wat is je verhaal? En wat is je doel?
Drie vragen spelen daarbij een belangrijke rol:
- Wat is je verhaal?
- Wat is je doel?
- Wie is jouw doelgroep?
Video’s worden steeds populairder. Met de opkomst van nieuwe technieken, die voor iedereen toegankelijk zijn, wordt het steeds makkelijker om video’s te maken. Er zijn al speelfilms met iPhone’s gemaakt en op de meeste moderne computers kun je in HD kwaliteit -of soms zelfs in 4K bioscoop kwaliteit- een video monteren. Techniek en het bedienen van de techniek zijn niet langer de beperkende factoren om video’s te maken. Wat overeind blijft is storytelling. Vertel je verhaal, maar welk verhaal? En aan wie?
Stel je gaat een video opnemen, wat wil je dan dat de boodschap is en voor wie? Wat wil je dat er gebeurt als mensen de video zien? Wat wil je dat ze voelen of gaan doen? Blijven nadenken over deze vragen is belangrijk voor het eindresultaat. Het is daarom zinvol om kritische mensen in je productieteam te hebben, die ook dit soort vragen stellen. Waarom doen we dit? Hoe gaan we dat bereiken?
Een film gemaakt door Ronald Pronk voor DFPA
Hoe maak je een goede video?
Het belangrijkste is om eerst te bepalen wat je wilt bereiken met de video. Op het moment dat je dat helder voor ogen hebt, dan is het zaak om de mensen te zoeken die jou kunnen helpen om jouw doel te behalen. Deze vragen (wat wil ik bereiken en met wie en op welke manier ga ik dat bereiken) zijn van groot belang in een videoproductie. Heb jij twijfels of je verhaal goed genoeg is en of je plan klopt? Neem dan gerust een keer contact met mij op. Ik begeleid je graag hierin. Maar er zijn meer mensen die je hier bij kunnen helpen. En die zijn misschien makkelijker in te zetten dan je denkt. Als je jouw verhaal aan een goede vriend of vriendin in de kroeg kunt uitleggen, dan is je verhaal in de basis klaar. Wordt je vriend of vriendin door dit verhaal geraakt, dan zit je helemaal op de goede weg.
Waar gaat het meestal fout?
1:Het verhaal is niet duidelijk, vanuit het perspectief van de kijker.
Het grootste probleem voor een verhaalverteller is het fenomeen dat ook wel ‘de vloek van kennis’ wordt genoemd. Dit betekent dat, als je eenmaal iets weet, je nooit meer kunt begrijpen hoe is het is om het nog niet te weten. Maar wat voor jou gesneden koek is, is voor diegene die het de eerste keer hoort totaal nieuw. Waar je dus goed op moet letten, bij het maken van een video, is dat alle stappen van het verhaal zo duidelijk mogelijk naar voren komen. Een mooi voorbeeld is hoe ze bij Discovery Channel tv maken. Daar wordt de kijker echt aan de hand meegenomen in het verhaal. Volledigheid, maar vooral duidelijkheid is noodzakelijk bij het maken van een goede (begrijpelijke) video.
2 : Door de bomen het bos niet meer zien.
Wat ook vaak gebeurt, is dat mensen zich meteen al in de details verliezen. Ze zijn bijvoorbeeld vooral bezig te bedenken wie er in de video moet komen en wat ze gaan aantrekken. En zo kan ik nog meer bijzaken opnoemen, die allemaal leuk zijn om over na te denken. Het gevaar is -als je hiermee begint- dat je meteen al het grotere plaatje verliest. En natuurlijk zijn uiteindelijk ook details belangrijk, zolang je maar niet de dekstoelen van de Titanic aan het verplaatsen bent.
Beide fouten komen vaak voor, zowel bij amateurproducties als bij de meest professionele. Het gaat erom dat je begint met het bepalen van jouw verhaal, doelstelling en doelgroep. Dus WAT wil jij vertellen, aan WIE en WAAROM? Dat moet een compleet, begrijpelijk en boeiend verhaal opleveren. Daarom is mijn beste tip: vertel eerst het verhaal maar eens -uit het hoofd- aan een goede vriend. Als dat helder overkomt en intrigeert, dan heb je de basis voor een succesvolle productie!